februari 23, 2007

100 år i fänglese – rättvisa i ETT fall, många återstår…

Posted in irak, Nyheter den 11:09 f m av SL

Paul Cortéz, amerikansk soldat har dömts till 100 års fängelse för delaktighet i en våldtäkt och mord på en 14-årig flicka samt mord på tre av hennes familjemedlemmar. Han har tillsammans med tre andra soldater, planerat och utfört våldtäkten på flickan.

En av de andra dömdes i november till 90 år i militärfängelse. Soldaten Steven D Green som sägs vara huvudansvarig till att ha våldtagit flickan och avrättat hennes mor, far och syster, ska domas av en federal domstol i USA.

Frågan man måste ställa sig är hur många andra övergrepp som aldrig har kommit till domstol. Detta fall tog fler månader innan det anmäldes och det finns misstakar om försök till att tysta ner historien.

Brutaliteten är skräckinjagande. Efter att ha våldtagit den 14-flickan brändes kroppen i ett försök att dölja brottet. Cortéz berättar att han såg Green våldta flickan, skjuta hennes mor, far och lillasyster för att sedan sätta en kula i hennes huvud.

Detta är ett exempel på handlingar som många svenska inte tror att amerikanska soldater är kapabla att göra, men det visar att krigets fasor inte påverkar amerikanska soldater mindre än deras fiender.

Läs i dagens DN eller tidigare inlägg på denna blogg om händelsen.

(Andra bloggar om: , även pingat på intressant.se)

2 kommentarer »

  1. Jag har även hört att domen skulle kunna minska om han sköter sig bra i fängelset till 10 år (!). Så mycket för 100 års-domen…

  2. staffan said,

    Ja, det är sant. Men det verkar vara som en överenskommelse för att peka ut Steven Green, som verkar vara huvudansvarig för det hela.

    Men visst blir det lite konstigt, jämför det med tex med Annika Östberg som suttit i Kaliforniskt fängelse sedan 1981 för att ha varit med vid två mord. Hon bar inget vapen och var inte direkt medverkande. Hon gjorde inget för att hindra morden.

    Det viktiga är dock att de ansvariga döms och att historien kom fram, vi kan bara hoppas att det inte finns fler liknande övergrepp (fan trot).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: