De stödde kriget…

Sveriges historia är förhållandevis fritt från egna brott mot folkrätten och/eller krigsbrott. Vi är inte Sovjetunionen, Kina, Storbritannien eller USA. Men vi har medlöpare. Människor som utan att riskera något öppet, oftast på teoretisk grund, kan stödja ett krig, ett övergrepp eller ett folkmord. När historien skrivs är det lätt att glömma de som tyckte det var en bra idé att utan anledning, utan FN, vid sidan av folkrätten bomba sönder Irak och med det störta landet in i inbördeskrig och kaos. Låt oss inte glömma de svenskar som stödde kriget, lika lite som vi ska glömma de som stödde, Pol Pot, Sovjetunionens invasion av Afghanistan eller Nazisterna frammarsch på 1930- och 40-talen.

Fyll gärna på fler tips (gärna med länkar, källor) i kommentarsfältet.


1. Carl Bildt, Sveriges utrikesminister

Tillträdde som utrikesminister 2006 efter den borgerliga valsegern. Deltog aktivt i lobbyarbetet med att vinna stöd för kriget innan det utbröt. Medlem i ”kommittén för Iraks befrielse”. Carl Bildt är inte bara en teoretisk anhängare av kriget utan kanske den som gjort mest för att vinna stöd för invasionen. Han har ännu inte kallat kriget för ett brott mot folkrätten, något som den tidigare regeringen gjorde.


2. Per Ahlmark

Alltid på USA:s sida, aldrig nyanserad, alltid dogmatisk. I fallet med Irakkriget har han utan att reflektera använt alla de lögner som kom från USA och spridit dem vidare utan att reflektera. Detta dessutom i en ton som för Jan Guillou att framstå som blyg och försiktig.


3. PM Nilsson


Fler på listan: Per T Ohlsson, Mats Skogkär, Fredrik Federley, Fredrik Malm, Muf?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: