Massakern i Haditha

Amerikanska soldater från "Kilo Company" anklagas för att ha avrättat 24 civila irakier i efterspelet efter en vägbomb. Historien förnekades först av den amerikanska militären och inte förrän Time Magazine funnit och publicerat bevis i form av bilder och en videofilm kom historien fram. Först då började också de amerikanska utredningarna, som när detta skrivs inte är klara.

Massakern i Haditha (TIME)

Historien i korthet: En kolonn med fyra amerikanska fordon (Humvees) passerar genom staden Haditha, när en bomb plötsligt detonerar under den sista och dödar föraren, en 20 årig amerikansk soldat. Soldaterna stannar och beordrar fem män som sitter i en taxi att lämna den och lägga sig på marken, möjligen misstänkta för att sprängt bomben eller agerat utkik. I panik flyr de fyra männen samt taxichauffören (obeväpnade) och skjuts alla ner av soldaterna.

Sedan utspelar sig en hänsynslös massaker av oskyldiga män, kvinnor och barn, när de amerikanska soldaterna går från hus till hus, hotar och skrämmer folk, slår sönder möbler och inredning och kallblodigt avrättar sammanlagt ytterligare 19 personer.

Inte förreän tidningen TIME skriver om det och överlämnar en video som spelats in dagen efter den blodiga massakern som bevis, börjar utredningen som från första stund mörklagts av den amerikanska militären.

Mer om Haditha-massakern

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: